Cei mai ciudati zgarie-nori din lume - partea I

Cei mai ciudati zgarie-nori din lume - partea Icei_mai_ciudati_zgarienori_din_lume__partea_i.0_400Turnul Genex, Belgrad – Serbia

Este a treia cea mai mare cladire din Europa, conceputa sa semene cu o poarta imensa care intampina vizitatorii ajunsi din partea de vest in Belgrad. Insa nu toata lumea este de acord ca acest turn ofera o priveliste primitoare, fiind caracterizat ca „fenomenal de urat” si catalogat ca cel mai prost exemplu de arhitectura brutala. Turnurile gemene din beton, unite de un restaurant rotativ, sunt cu siguranta printre cei mai ciudati zgarie-nori din lume.

cei_mai_ciudati_zgarienori_din_lume__partea_i.2_400Cladirea Elefant, Bankok – Thailanda
Probabil ca arhitectii are au conceput aceasta cladire bizara din Bankok au facut un pas inapoi si s-au gandit “hmmmm, acest set de trei blocuri de beton are nevoie de ceva.” Noi stim – ferestre rotunde pentru ochi si forme care sugereaza vag urechi si colti!

cei_mai_ciudati_zgarienori_din_lume__partea_i.3_400Cladirea Robot, Bankok- Thailanda
Cladirea Robot a fost proiectata pentru Banca Asiei pentru a reflecta informatizarea bancara si reprezinta unul dintre ultimele exemple ale arhitecturii modern din oras. Arhitectul Sumet Jumsai, care i-a gasit inspiratia in robotul de jucarie al fiului sau, a facut cladirea ca protest impotriva arhitecturii neoclasice si high-tech postmoderne, care a fost zdrobitoare de la inceputul si pana la jumatatea anilor 1980.

cei_mai_ciudati_zgarienori_din_lume__partea_i.4_400_01CCTV Headquarters, Beijing, China
Acest zgarie-nori de 44 de etaje, care serveste ca sediu pentru Televiziunea Centrala din Chineza de la Beijing, a castigat porecla de “boxeri mari” , la scurt timp dupa finalizare in 2009, datorita formei sale neobisnite. Este descris ca o bucla de șase sectiuni orizontale si vertical, iar incercarea de a traduce aceasta cladire intr-o realitate structural nu a fost o sarcina usoara, mai ales intr-o zona seismica.

cei_mai_ciudati_zgarienori_din_lume__partea_i.5_400Turnul Velasca, Milan –Italia
De ce are acest turn forma unei ciuperci? Inaltandu-se in centrul orasului Milan, Turnul Velasca contrasteaza cu arhitectura din jur, desi a fost proiectat sa fie o interpretare moderna a castelelor medieval italiene.

cei_mai_ciudati_zgarienori_din_lume__partea_i_400_01Hotelul Ryugyong, Pyongyang - Coreea de Nord
Este acesta cel mai urat zgarie-nori din lume? Invaluit in secret in Coreea de Nord, hotelul a stat in faza neterminata de cosntructie o perioada atata de indleungata, incat oamenii au crezut ca a fost abandonat. Forma sa triunghiulara neobisnuita, asociata cu un finisaj de beton brut, au determinat ca Hotelul Ryugyong sa fie subiect de ras printer entuziastii de arhitectura, deci schimbarile recente l-au facut sa para mai putin sever.