Sfaturi pentru o renovare buna si ieftina – Partea I: Cunoaste-ti casa si informeaza-te

Sfaturi pentru o renovare buna si ieftina – Partea I: Cunoaste-ti casa si informeaza-te

homerenovationhomerun_400Te-ai hotarat in sfarsit sa nu mai amani renovarea? Vei scuti multi bani si timp daca urmezi sfaturile noastre de renovare. Planificarea adecvata fiind cheia pentru un proiect de renovare de succes.

Cunoaste-ti casa

Care este conditia generala a casei tale? A mai fost renovata in trecut? Cat a costa casa si cat a mai ramas de platit din ipoteca? Raspunzand la aceste intrebari iti vei putea crea o prima idee despre ce poate fi facut in casa ta.

Inspecteaza fiecare camera a casei si analizeaza fiecare element, nu doar incaperile pe care doresti sa le renovezi. Gandeste-te ce efect o sa aiba renovarea asupra sistemelor de baza ale casei (precum instalatia electrica, sanitara si incalzirea) si ce ar putea produce eventuale probleme, mai ales din punct de vedere al compatibilitatii.

In cele din urma, in cazul in care ai este un proiect major, cum ar fi renovarea subsolului, bucatariei sau a baii, este recomandat sa iei masuratori in toate zonele implicate. Stiind cat spatiu aveti la dispozitie va face mai usoara selectarea elementelor care vor fi amplasate in spatiile renovate.

Fa-ti temele

 Dupa ce ai stabilit care sunt punctele tari si punctele slabe ale casei, informeaza-te, citeste articole din reviste, carti si bloguri de specialitate. Daca ai intrebari nu ezita sa apelezi la un specialist pentru a-ti raspunde, sau chiar la prietenii ori rudele care si-au renovat casa. De asemenea, este foarte posibil ca proiectul tau de renovare sa necesite o strategie exacta, caz in care ar trebui sa consulti un inspector calificat (antreprenor, tehnicia, inginer sau arhitect).

Fa o vizita prin magazinele specializate si compara diferite tipuri de tapet, parchet, usi si ferestre. Nu te uita doar la pret, ci si la calitate si durabilitate astfel incat sa poti lua cea mai buna decizie.

Planul

 Fa un desen la scara al camerelor ce urmeaza a fi renovate, sau cere ajutorul unui expert pentru a-l realiza. Daca ceri ajutorul unui expert, profita de ocazie si intreaba-l ce ar trebui si ce nu ar trebui schimbat in casa. Sa ai opinia unui expert inainte ca haosul din timpul constructiei sa inceapa, te poate ajuta sa previ posibile greseli costisitoare.

Fa o lista a lucrarilor ce urmeaza a fi relizate, in ordinea importantei lor. De exemplu, repara mai intai acoperisul si apoi ocupate de renovarea etajelor. In aceasta etapa ar fi bine sa-ti fac planuri care sa fie valabile pe termen lung, pentru ca este posibil ca pe viitor sa ti se schimbe nevoile. Poate ca in cativa ani vrei sa transformi subsolul intr-o sala de petrecere a timpului liber sau in sala de fitness; daca ai toate sistemele de instalatii puse la punct de pe acum la o viitoare renovare iti va fi mult mai usor si te va costa mai putin.

Inainte de a angaja o firma de constructii, viziteaza birourile mai multor firme, explica-le exact ce vrei sa faci si compara preturile fiecaruia. La pretul pe care ti-l spun ei mai adauga 10-15 % pentru costurile neprevazute.

Pentru mai multe informatii va recomandam sa cititi si partea a II-a articolului.