PAL-ul

furnierplatten300x200Palul - acronimul sintagmei de la Placi Aglomerate de Lemn, este un material tri-strat pe baza de lemn prin presarea rumegusului inalte si sub presiune, amestecat cu un clei care-i confera duritate si rezistenta. Acest material de constructii si de realizare a mobilei a fost realizat in anii 30 ca raspuns la nevoile cerinta crescuta a pietei de constructii. Stratul interior consta din particule grosiere, in timp ce straturile exterioare suntformate din micro-particule foarte fine. Acest lucru confera o suprafata fina si rezistenta la zgarieturi.

Palul este materie prima pentru fabricarea mobilierului si elementelor de finisaje interioare (de exemplu pereti de partajare). Calitatea suprafetei palului face posibila imbunatatirea acestuia prin fatetarea cu melamina, lacuri sau prin furniruire, precum si prin acoperirea cu alte pelicule naturale sau artificiale. Palul simplu este material de baza pentru producerea blaturilor de lucru, pervazurilor, lambriurilor si dusumelelor.

Pe suprafata bruta a palului se aplica o folie subtire numita melamina. Melamina este de diferite culori; practic melamina este ceea ce se vede la mobila, melamina este fata si culoarea palului si implicit a mobilierului.

Placile din pal melaminat pot fi oferite intr-o gama de culori şi desene bogate, sunt preferate şi utilizate cu placere ın toate tipurile de decoratiuni interioare ca de exemplu bucatarii, bai. De asemenea pot fi utilizate şi ın producerea mobilei modulare. Placile sunt produse prin procesul de imprimare a foilor decorative cu ajutorul rasinei special tratata cu melamina. Procesul de ımprimare este urmarit de cel de presare a foilor decorative pe placi de tipul MDF şi aglomerate la o presiune ınalta cu ajutorul utilajelor speciale. Datorita proceselor chimice care apar ın timpul fazei de ımprimare, placile capata un aspect lucious şi sunt rezistente contra zgarieturilor, focului şi apei.

Palul este de mai multe tipuri:
- Dupa culoare :

1 Unic ( o singura culoare fara nici o striatie)
2 Cu fibra

- Dupa suprafata:

1 Lucios
2 Mat
3 Striat

- Dupa melamina

1 Fara melamina (brut, hidrofugat)
2 Cu melamina pe o singura parte
3 Cu melamina pe ambele parti

Placile de pal sunt fabricate intr-o mare varitate de dimensiuni, atat grosimea, lungimea cat si latimea difera de la producator la producator dar si de la culoare la culoare.

Grosimile placii de pal pornesc de la 8 milimetri si pana acum s-a ajuns la 60 milimetri, dar sunt convins ca se vor face si mai groase de atat, avand in vedere moda actuala care cere pal cat mai gros pentru a se da aspect de lemn masiv mobilierului.

De asemenea o caracteristica foarte importanta a palului este densitatea acestuia, un pal dens este mult mai rezistent in timp decat unul mai putin dens. Asa ca este foarte important sa cereti detalii despre densitatea palului atunci cand trebuie sa achizitionati produse fabricate din pal. O densitate buna a palului se poate vedea la ochi si trebuie sa nu prezinte goluri de rumegus.