Otel

otel_400Otelul este un aliaj ce contine ca elemente principale fierul si carbonul, având un continut de carbon sub 2,11 %. Aliajele fier-carbon cu mai mult de 2,11% carbon se numesc fonte. Otelurile sunt materialele cu cea mai larga utilizare in industrie. Proprietatile lor pot sa varieze in limite foarte largi in functie de continutul de carbon si de alte elemente de aliere.

In functie de continutul in elemente de aliere, otelurile se impart in:

  • oteluri nealiate (numite si oteluri carbon), care contin ca elemente principale doar fierul si carbonul
  • oteluri aliate, care pe lânga fier si carbon contin si alte elemente: nichel, crom, molibden, vanadiu etc.

In conditii de echilibru, cei mai importanti constituenti ai otelurilor nealiate sunt ferita, austenita, cementita si perlita.

Pentru a imbunatati cât mai mult duritatea si rezistenta otelurilor, acestea se supun de regula unor tratamente termice cum ar fi calirea sau nitrurarea. Scopul final al unor asemenea tratamente este de obicei obtinerea martensitei.

Tratamente chimice ale otelului
Prin tratamentele termice ale otelului se pot modifica proprietatile acestuia. Tratamentele termice sunt calirea in apa, uleiuri sau saruri, carburarea si nitrocarburarea.

Productia
Asociatia Mondiala a Otelului a fost infiintata in 1967 si este una dintre cele mai importante organizatii din industria de profil, reunind 180 de producatori, inclusiv 19 din cele mai mari 20 de companii la nivel mondial, asociatii nationale si regionale, respectiv institute de cercetare. Membrii organizatiei produc anual aproximativ 85% din otelul livrat la nivel mondial.

In anul 1989, productia mondiala de otel era de 786 milioane de tone. in anul 2009, productia mondiala a scazut cu opt la suta fata de anul precedent, pâna la 1,22 de miliarde de tone, iar cei mai mari producatori erau China - 567,8 milioane tone, Japonia - 87,5 milioane tone, Rusia - 59,9 milioane de tone si SUA - 58,1 milioane de tone. In anul 2010, productia mondiala a crescut la 1,4 miliarde tone.

In anul 2009, productia de otel din România a scazut cu 46,4%, la 2,7 milioane de tone iar in 2010 productia a urcat la 3,9 milioane tone.