Nisipul

2_04Nisipul  este un material extrem de important in constructii si de aceea trebuie sa fie cumparat cu grija si vigilenta. Nisipul e folosit in construcii trebui sa fie curat, fara pietre si impuritati. Este important sa stii ce tip de nisip este cel mai bun pentru constructii. Nisipul se clasifica in trei categorii specifice diverselor tipuri de constructii.

Nisiul e clasificat ca nisip fin (intre 0,075 si 0,425 mm), mediu (intre 0,425 si 2 mm) si nisip mare (intre 2 si 4,75 mm). Oricum aceasta este doar o clasificare a nisipului, dar pentru constructii se foloseste si alta clasificare.

Nisipul grosier este procurat din gropi de aprovizionare adanci, este in generl rosu-portocaliu. Poate fi ascutit, unghiular, poate avea oxizi si saruri si se foloseste in mare parte in betoane.

Nisiul de rau este procurat din rauri si ape si are  calitate foarte buna comparativ cu nisipul obtinut din gropi. Este rotunjit si de culoare alb-gri. Are multe utilizari in constructii in special in tencuieli.

Nisipul de mare este luat de pe tarmurile marilor si este in general maro, fiind alcatuit din granule fine circulare. Nisipul de mare e evitat in constructii din beton sau tehnici de inginerie, deoarece contine sare care absoarbe umezeala. In cele din urma cimentul isi pierde din structura cand e amestecat cu nisip de mare si de aceea este folosit doar in scopuri locale si nu in structuri. Exista standarde diferite in scopul constructiilor care trebuie verificate si luate in considerare pentru constructii bune.