Mortarul pe baza de ciment – Partea II: Selectarea cimentului

Mortarul pe baza de ciment – Partea II: Selectarea cimentului

images_01Continuam in acest articol instructiunile privind selectarea si pregatirea materialelor pentru a realiza un mortar de buna calitate. Astfel in ceea ce priveste cimentul, va sfatuim sa folositi cimentul Portland, care se intareste in prezenta apei, timp in care produce caldura si isi miscoreaza volumul. Tineti minte ca un mortar prea bogat in ciment se va sparge in timpul procesului de intarire.

Nota Bene: Cimentul Portland se deterioreaza puternic in prezenta apei bogate in sulfat de calciu(mai mare de 0.5 g/l) sau clorura de sodium (mai mult de 4g/l). In astfel de cazuri, de exemplu in solurile bogate in acid sulfat sau a celor din apropierea apelor salmastre, un ciment rezistent la sulfat este mai degraba bun de folosit in constructii .Acest tip de ciment nu trebuie amestecat cu ciment Portland.

Cimentul Portland este, de obicei, clasificat in functie de rezistenta potentialului sau la compresiune, care variaza de obicei intre 250 kg /cm2 sau 325 kg /cm2.

Cimentul Portland este vandut in saci de hartie groasa. Greutatea si volumul sacilor variaza in functie de tara:

-          Sistemul European: greutatea este de 50 kg, iar volumul este de aproximati 40 l;

-          Sistemul American: greutatea este de 42.6 kg, iar volumul este de aproximativ 28 l.

Pentru a te asigura ca iei un ciment de calitate suprioara, ar trebui sa iti iei urmatoarele precautii:

a)      Verifica prospetimea cimentului inainte de a-l cumpara. Nu ar trebui sa contina bulgari care nu pot fi sfaramati intre degetul mare si aratator.

b)      Nu aduceti pe santier tot cimentul o data. Aduceti la fata locului numai numarul de saci necesari pentru o perioada scurta de timp.

c)       Protejati-va cimentul de umiditate. Nu il depositati direct pe pamant, puteti folosi paleti de lemn pe care sa-i puneti intr-un loc bine adapostit si uscat.

d)      Folositi cimentul cat este inca proaspat si nu uitati sa va rotiti stocurile in mod corespunzator.

e)      Nu folositi niciodata ciment intarit.

Selectarea apei

Apa ar trebui sa fie curata, neutra sau usor alkalina (ph intre 7 si 8.5). Nu trebuie sa contina materie organica, uleiuri, baze sau acizi. Evitati sa folositi apa sarata sau apa prea bogata in sulfati (mai mult de 250 ppm). Daca totusi aveti la dispozitie doar apa salmastra sau murdara, adaugati o lingura cu pudra de sapun  pentru fiecare sac de ciment folosit. Dizolvati sapunul intr-o cantitate mica de apa, si adaugati-l la amestec.