MDF

laminatedmdf1_400MDF sau Medium Density Fiberboard (fibra de densitate medie) este un inlocuitor al lemnului foarte asemanator cu PAL insa este alcatuit din fibre mult mai bine rafinate, ceea ce ii confera materialului o rezistenta sporita. Sporirea densitatii duce la marirea gradului de prelucrare in faza de folosire a placii MDF. Dupa uscare, ambele placi se pot acoperi cu melamina, urmand sa fie folosite la realizarea mobilei.

Pentru cheresteaua solida doar 65-70% din lemn putea fi folosit. Resturile se ardeau sau se aruncau pe camp. Dupa mai bine de 60 de ani putem utiliza pana la 95% din lemn. Rumegusul impreuna cu praful este uscat, amestecat cu adeziv, presat la rece si tratat la temperaturi inalte. Daca se trateaza cu substantele potrivite placile rezultate pot fi ignifuge, rezistente la umezeala sau rezistente la actiunea insectelor.

MDF-ul a aparut ca o varianta superioara a placii PAL. Placa de MDF este o placa aglomerata cu particule de dimensiuni mai mici, ceea ce confera materialului rezistenta si este acoperita cu furnir de calitate sau cu melamina. Materialul de Pal si MDF este mai ieftin, si se preteaza in cazul mobilelor executate din aceste materiale la un design modern si agreabil, fiind totodata si o garantie a durabilitatii si al calitatii. Are avantajul rezistentei in mediu umed si se gaseste in numeroase culori si nuante.

Cel mai des intalnite sunt bucatariile realizate din PAL melaminat si MDF: corpurile sunt realizate din PAL melaminat, iar usile dulapurilor si muchia blatului din MDF.

Mobilierul din MDF se poate folosi in spatii cu umiditate ridicata, durata de viata este mai mare decat in cazul celui din PAL, iar prelucrarea este facila. Dezavantaje: preturile sunt mai mari, prelucrarea mai costisitoare.

Mobilierul din MDF are doar fronturile de usi sau usile din MDF, restul corpurilor fiind realizate tot din PAL melaminat. Multi oameni sunt de parere ca mobila de lemn este mai frumoasa decat cea din PAL sau MDF. Daca placa este acoperita cu un furnir de calitate sau cu melamina care imita lemnul, mobila rezultata devine un mare competitor pentru mobila din lemn masiv. Astfel se obtine o calitate mare la un pret mic.