Lambriul

lambriuri_400Lambriul este un placaj obtinut din materiale de esenta tare, ca marmura sau unele tipuri de lemn, ce imbraca total sau partial peretii unei incaperi. Lambriurile au fost accesorii la moda pana in anii ’50 ai secolului trecut cand popularitatea lor se reduce drastic din pricina conceptelor moderniste aparute in designul interior. Chiar si asa, nu toti au renuntat la farmecul pe care doar ele erau capabile sa-l ofere, astfel ca dintr-o simpatie mentinuta treaza mai bine jumatate de secol in America, s-a nascut curentul care revigoreaza in zilele noastre acest stil.

Alaturi de lambriul de culoare alba si-au facut aparitia modele multicolore, cu efect vizual diferit de cel clasic. Din punct de vedere practic, accesoriul asigura protectie impotriva mucegaiului si poate fi rezolvarea imperfectiunilor vizuale, cum sunt gaurile, petele sau zgarieturile, din partea inferioara a peretilor.

Lambriul este disponibil pe piata intr-o gama variata de granulatii, culori si esente, fie sub forma clasica de lemn natural, fie Pt sau PVC.

Totusi, lemnul natural aduce oricarei case un plus de confort, armonizand-o cu natura exterioara. Daca este tratat si lacuit, lemnul poate fi foarte durabil si poate capata cu timpul un aspect antichizat dorit de multi. Lemnul natural capteaza lumina intr-un mod special oferind senzatia placuta de caldura, romantism si rustic.

Peretii lambrisati sunt foarte usor de montat si, mai ales, de intretinut, asigurand incaperii izolare termica si fonica. Mai mult, lambriul rezista in medii umede, protejeaza peretii de zgarieturi si murdarie, fiind usor de curatat. Daca este montat pe trei patrimi din suprafata peretului, lasand descoperita doar o fasie de zid de langa tavan, lambriul ofera impresia de inaltime. Astfel, este o varianta potrivita pentru incaperile joase, mai ales daca lemnul folosit are o nuanta inchisa.

Daca nu te incanta stilul traditionalist, cu lambriuri somptuoase din lemn masiv, poti utiliza variante moderne ale lemnului. Pentru un stil minimalist, lambriul poate fi vopsit in alb sau alte culori proaspete care sa contrasteze placut cu peretii, iar placile de lemn pot avea taieturi simple sau chiar asimetrice.

In privinta montarii, lambriul se aseamana parchetului si nu necesita multa experienta. Placile se imbina usor intre ele, singurele operatiuni care cer mai multa atentie este masurarea locului in care vor fi prinse de sipci si a inclinatiei lor, pentru a se asigura o montare dreapta si exacta. Marginile de sus si de jos ale lambriului vor fi mascate elegant cu ajutorul plintei.

Fie ca folosesti esente exotice sau autohtone, lemn vopsit sau natural, lambriul va oferi casei tale un aspect original si sofisticat, prin paleta variata a combinatiilor de culori si texturi de care dispune.