Job-uri in constructii

Job-uri in constructii

2_06Sunt multe drumuri spre diferite cariere in industria constructiilor. Aceste domenii si ramificatii pot varia in functie de backgroundul educational din fiecare tara. Astfel se poate face urmatoarea clasificare:

Cei fara studii sau cu studii medii: pot lucra ca muncitori pe santiere.

Muncitorii calificati: pot fi liber profesionisti care au facut cursuri si care poseda cunostinte si experienta in domeniu, sau care fac cursurile si in momentul acela acumuleaza cunostinte si experienta.

Personalul tehnic si de management are cele mai mari calificari educatioale de obicei, fiind format din absolventi de institutii de proiectare, gestionare si instruire in procesul de constructii.

Personal calificat: dulgheri, electricieni, instalatori, fierari, zidari, si multe alte meserii manuale precum si cei implicati in managementul de proiect. In Marea Britanie acestia sunt obligati sa faca cursuri de formare continua.  Aceste calificari sunt obtinute fie direct dupa finalizarea invatamantului obligatoriu sau prin intermediul practicii la locul de munca.

Ocupatiile tehnice si de specialitate au nevoie de o perioada mai lunga de formare si necesita cunostinte tehnice mai bune. Aceste profesii detin de asemenea ma multa responsabilitate legala. O scurta lista a principalelor cariere, cu o schita a cerintelor educationale este prezentata mai jos:

Inspector de cantitate – de obicei detine o diploma de master in cantitati topografice.

Arhitect – detine diploma de licenta, si are avantaje daca are si studii postuniversitare plus experienta in industria constructiilor. Pentru a folosi titlul de arhitect individul trebuie neaparat sa fi terminat sudii in domeniu si sa aiba autorizatia de a practica arhitectura. Un absolvent de facultate trebuie sa detina diploma de master pentru a deveni expert.

Inginerul constructor – de obcei detine o diploma obtinuta in urma studiilor de specialitate. Un nou absolvent de facultate trebuie sa aiba si diploma de master pentru a fi inginer constructor expert, persoanele care au doar diploma de licenta putand fi doar ingineri incorporati.

Manager de proiect – de obicei are studii in domeniu, dar poate fi si calificat in alt domeniu cum ar fi ingineria civila sau topografia cantitativa.

Inginer structural – detine de obicei o diploma de licenta sau de master in inginerie structurala.

Estimatorii civili sunt profesionisti care fac studii in inginerie civila, management de proiect, sau supraveghere de constructie.