HDF - High-Density Fiberboard

HDF - High-Density Fiberboard

060421hmkitcabinetry3_t607_400HDF este acronimul pentru High-Density Fiberboard ceea ce in traducere libera inseamna placa de fibre de inalta densitate. Acesta face parte din familia mai larga a placilor din lemn aglomerate adica PAL si MDF. Ca tehnologie de fabricatie se aseamna foarte mult cu cea a MDF-ului, dar este mult mai greu si mai rezistent datorita densitatii mari a fibrelor de lemn care au fost tocate mult mai fin decat cele de MDF si au fost puternic comprimate. Densitatea mare, de peste o tona pe metrul cub, face ca acest material sa fie des utilizat in constructii si mobilier, fiind mult mai rezistent ca traditionalul PAL.

HDF-ul ca atare nu este un material ignifug, insa poate fi tratat pentru a deveni. Majoritatea producatorilor de parchet laminat ofera acest tip de parchet din HDF care este si ignifug.

Productia HDF-ului incepe la inceputul secolului XX, tehnologiile evoluand de-a lungul timpului si ajungand la materialul cunoscut astazi ce prezinta calitati remarcabile prin omogenitate si rezistenta, cu numeroase utilizari in constructii, podele, mobilier, aparatura casnica, industria auto si amenajarile interioare. Pe langa calitatile de durabilitate in timp, HDF-ul pastreaza naturaletea utilizarii lemnului si proprietatile acestuia izolante termic si fonic, dar si usurinta de a adera cu alte suprafete din lemn, hartie laminata, ceramica, vinyl si materiale compozite. Proprietatile sale de rezistenta la presiune il fac ideal pentru a fi perforat, obtinandu-se placi cu utilizari multiple in amenajari interioare: placari, lambriuri, separari spatii, usi si mobilier.

Placile din HDF perforat sunt materiale elegante pentru placarea peretilor, plafoanelor, usilor glisante si nu numai, ce pot aduce un plus de rafinament designului interior.

Varietatea mare de perforatii si finisaje (natur - Grezzo, laminat pe o parte - Laccato si laminat pe ambele parti - Rivestito), dimensiunea accesibila (3050 x 1240 mm sau 2800 x 1030 mm) si grosimea de 4 mm sau 3 mm, fac placile din HDF perforat un motiv de inspiratie si de incercare a imaginatiei. Pictura sau vopsirea placilor natur de HDF perforat poate imbogatii si chiar transforma utilizarea acestora intr-o forma de arta.

Placile din HDF perforat reprezinta o solutie simpla si eleganta pentru separarea spatiilor si mascarea unor zone (precum cele ale utilitatilor) in zonele de birouri, hoteluri si restaurante, dar si in cele rezidentiale.