Date despre poduri

Date despre poduri

clifton_2209817k_400

  1. Cele mai comune tipuri de poduri includ podurile din grinzi, podurile arcuite, podurile suspendate, podurile de tip consola, podurile schelet si podurile suspendate de cabluri.
  2. Modelul podului depinde foarte mult de functia prevazuta pentru acesta, resursele financiare si de asemenea de tipul terenului pe care acesta este construit. In timp ce un pod arc este potrivit intr-o anumita situatie, un pod suspendat ar fi potrivit pentru alta situatie.
  3. Podul Zhaozhou este cel mai vechi pod din China care inca mai sta in picioare, fiind in acelasi timp si cel mai vechi pod din lume din piatra cu arc semicircular. Construit in 605 d. Hr. inca este puternic si se tine pe picioare, chiar si dupa 1400 ani.
  4. Civilizatia Inca din Muntii Anzi din America de Sud, s-a folosit de podurile de franghie inainte ca europenii sa-i colonizeze in anii 1500. Aceste punti din funii traversau canioane si chei, facand astfel usor accesul in zone greu accesibile. In timp ce acestea erau puternice si de incredere, repararea acestora era o munca periculoasa, care de cele mai multe ori se incheia in moarte.
  5. In timpul Revolutie Industriale din secolul al XIX-lea a fost introdus fierul forjat in proiectarea podurilor mari. Fierul forjat a fost apoi inlocuit cu otel, intrucat acesta din urma are o rezistenta la tensiune mai mare.
  6. Primul pod rutier sudat a fost proiectat de inginerul polonez Stefan Bryla in 1927.
  7. Podul din Portul Sydney din Australia poate creste sau scadea cu pana la 18 cm, in functie de temperatura. Acest fenomen are loc din cauza otelului care se extinde sau se contracta. Podul dispunde de 6 milioane de nituri si cantareste 39.006 tone.
  8. Podul Brooklyn din New York, USA, face legatura intre Manhattan si Brooklyn peste raul de Est. Cand a fost finalizat in 1883, a fost cel mai lung pod suspendat din lume (ramanand asa pana n 1903). Acesta are un trafic mediu zilnic de aproximativ 145 de mii de vehicule.
  9. Podul Golden Gate din San Francisco, SUA, este un bine cunoscut pod suspendat, care a fost terminat in 1937.  Are o lungime totala de 2737 metri si dispune de 129.000 km de sarma numai in cele doua cabluri principale.
  10. Cel mai lung pod suspendat din lume (incepand cu 2010) este podul Akashi Kaikyo din Kobe, Japonia. A fost deschis în 1998 și se întinde pe o lungime incredibila de 1991 metri.