Date despre cladiri

Date despre cladiri

tragic1cityskyscrapers_400

 1. Termenul  de “zgarie-nori” initial facea referire la o metoda de navigare pe corabii.
 2. Un zgarie-nori este tinut in picioare de un shelet de otel, format din coloane verticale, grinzi orizontale si adesea grinzi diagonale pentru sprijin suplimentar.  Aceasta structura distribuie greutatea imensa intr-un mod care asigura integritate si siguranta cladirii.
 3. Lucrarile de restaurare din 1990 si 2001 au determinat inclinarea cu 4 grade a Turnului din Pisa, dupa ce a fost inclinat in prealabil la un unghi de 5,5 grade.
 4. Acoperisul Casei de Opera din Sydney este alcatuit din 1.056.006 de tigle.
 5. Coloseumul din Roma, este un amfiteatru eliptic care a fost finalizat in anul 80 e.n.  In el incapeau aproximativ 50.000 de spectatori si era folosit pentru diferite evenimente, inclusiv concursuri intre gladiatori, vanatoare de animale si drame inspirate din mitologie.
 6. Aproximativ 20.000 de lucratori au ajutat la construirea Taj Mahal, un mausoleu celebru si totodata punct de reper in Agra, India  care atrage milioane de vizitatori in fiecare an.
 7. Cea mai mare cladire de birouri din lume, daca luam ca unitate de masura dimensiunea etajului, este Pentagonul din Virginia, SUA,  in care mai mult de jumatate din cei 604.000 metri patrati sunt folositi ca birouri.
 8. Empire State Building din New York a fost prima cladire ce avea peste 100 de etaje si a fost cea mai inalta cladire din lume intre anii 1931 – 1972.
 9. Cladirea Chrysler din New York a fost cosntruita intr-un moment in care exista o dorinta foarte mare de a construi cel mai mare zgarie nori din lume.  Inainte de a fi construit Empire State Building, Chrysler a fost cea mai inalta cladire din lume pentru aproximativ 11 luni. In timpul constructiei s-a lucrat la o viteza uimitoare, reusindu-se a fi ridicate chiar si 4 etaje pe saptmana. In ciuda ritmului alert in care s-a lucrat, niciun muncitor nu a a murit in timpul constructiei.
 10.  Turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Malaiezia, sunt cele mai inalte cladiri gemene din lume, avand o inaltime de 452 metri.
 11. Burj Kalifa din Dubai este cea mai inalta cladire din lume. Aceasta ajunge la uimitoarea inaltime de 828 metri.
 12. Cladirile inalte au nevoie de lifturi rapide,  iar evolutiile recete au condus la realizarea unor lifturi care pot atinge cateodata si viteze care depasesc 1000 metri pe minut.