Date despre baraje

Date despre baraje

246hooverdambypass4270_400

 1. Barajul reprezinta o bariera conceputa si construita pentru a limita fruxul de apa. Acesta este adesea construit in combinatie cu o centrala hidroelectrica pentru a furniza energie electrica.
 2. Barajele sunt construite pentru diferite scopuri, cum ar fi generarea de hidroenergiei, crearea de zone de agrement, minimizarea riscurilor de inundatii,  devierea apei pentru irigare, precum si furnizarea de apa pentru orase.
 3. Tipul de baraj construit in orice situatie depinde de diversi factori, cum ar fi scopul barajului, consideratiile de mediu, finantele disponibile si locatia.
 4. Diferite tipuri de baraje includ baraje din zidarie, baraje si diguri arc-gravitatie.
 5. Castorii isi creaza propriile lor baraje din bete si noroi ca protectie impotriva animalelor de prada si, de asemenea, pentru a avea acces usor la hrana.
 6. Baraje sunt proiecte de inginerie uriase care necesita resurse financiare mari. De exemplu, constructia la barajul Itaipu pe granita dintre Brazilia si Paraguay (finalizata în 1984) a costat in jur de 20 de miliarde de dolari.
 7. Construit de-a lungul raului Colorado intre 1931 si 1936, Barajul Hoover ajunge la 726 de metri inaltime (221 de metri).
 8. Cand Barajul Hoover a fost finalizat, avea cea mai mare structura de beton din lume si cea mai mare centrala hidroelectrica.
 9. Cantitatea de beton folosit la construirea Barajului Hoover este suficienta pentru a face o autostrada cu doua benzi de la New York la San Francisco, care are o lungime de aproximativ 2500 km.
 10. Incepand cu anul 2010, cel mai inalt baraj din lume este Nurek Dam     din Tadjikistan. Finalizat in 1980  ajunge lao inaltime de 300 de metri.
 11. In trecut au avut loc multe esecuri ale barajelor; aceste dezastre pot provoca daune semnificative si ameninta viata celor care locuiesc in apopierea barajelor.
 12. In 1889 un esec al barajului South Fork, aproape de localitatea Johnstown, Pensylvania, a ucis aproximativ 2200 oameni.
 13. In 1975, barajul Banqiao din China a fost unul dintre multele baraje care au fost distruse in urma ploilor extreme ale Taifunului Nina. Se estimeaza ca intre 90.000 si 230.000 de vieti s-au pierdut ca urmare a ruperii barajului.