Case din jurul lumii

Case din jurul lumii

korea

Ondol (incalzirea prin pardoseala) – Suwon, Koreea

Ondol este sistemul traditional de incalzire prin pardoseala, care a fost utilizat in peninsula coreeana, unde iarna este foarte severa. Caldura de la soba din bucatarie este redirectionata pe sub podea. Intrarea in casa este conceputa la dimensiuni mici, pentru a preveni patrunderea aerului rece in casa. Salteaua este pusa direct pe podeaua calda si nu ai nevoie de papauci de casa pentru a te simti confortabil atunci cand mergi pe o astfel de podea. In casele coreene moderne Ondol inca este folosit, dar acum este bazat pe un sistem de apa calda.

mongol

Iurta – Sudul Desertului Gobi, Mongolia

Iurda este o casa mongola transferabila folosita de popoarele nomade. Atunci cand animalele lor termina iarba dintr-un loc, isi pot muta casa cu usurinta. Cei doi poli principali din centru, sustin casa si cadrul acesteia. Cadrul este acoperit cu panza alba umpluta cu lana si par de la alte animale domestice. In centrul casei este amplasat aragazul, iar tavanul poate fi deschis pentru a elimina fumul. Pe timpul iernilor severe, copertina de pe tavan este dublata.

china1

Casele de piatra ale tribului Miao – Guizhou, China

In satul Miao, casele sunt construite cu pietre. Exista multe pesteri de piatra de var in aceasta zona, iar caracteristica topografica aici se numește "Karst", in care pietrele contin o cantitate mare de carbonat de calciu.

china2

Complexul de case al familiei Hakka – Fujian, China

In aceasta zona uscata casele sunt contruite cu pereti grei din pamant solid. Casele au fost construite in urma cu aproximativ 300 de ani, cand familia Hakka a parasit zona raului Galben in secolele XII-XIII. Casele construite de ei au 4 etaje, si pot adaposti sute de oameni. Intr-o casa locuiesc toti mebrii unei familii care impart acelasi nume de familie.

philippines

Casa din Copac a tribului Bagobo – Insula Mindanao, Filipine

In trecut, oamenii din sudul Insulelor Filipine traiau in case construite in copac. Din aceste case ei puteau observa cand se apropie vreun inamic si puteau identifica zonele unde sunt serpi sau animale salbatice. Un dezavantaj al acestor case, era acela ca trebuiau reconstruite pe masura ce copacii cresteau. In prezent, casele din copaci sunt folosite pentru diferite intalniri si pentru relaxare.

malaysia

Case pe apa – Sahab, Malaezia

Pescarii din Saba, din Insula Borneo, traiesc pe apa. Chiar si in present, in satul de pe apa inca mai sunt multe case. Aceste case sunt construite din lemn de copac de mangrove , care are rezistenta necesara pentru a danui in apele sarate. Casele de pe apa au adrese eliberate official, iar familiile sunt si ele inregistrate.

thai

Casele tribului Lafu – Regiunea de Nord, Thailanda

In satul tribului Lahu, aproape 5000 de oameni locuiesc in case construite pe teren abrupt, la o 1000 m deasupra nivelului marii. Podeaua casei se afla la 2 m deasupra pamantului, iar sub aceasta isi tin animalele (vaca, gainile, porcii etc).

morocco

Casele din caramida uscata la soare ale tribului Berber – Merzoura, Desertul Sahara, Maroc

In sudul Marocului, casele sunt facute din caramizi. Aceste caramizi sunt realizate prin amestecul solului argilos cu putina apa, iar compozitia astfel optinuta este pusa in matrite la soare sa se usuce. Caramizile sunt lipite intre ele cu lut si acoperite cu argila. Caramizile pot mentine temperatura camerei la un nivel confortabil, dar aceste case au si un dezavantaj, acela ca nu sunt rezistente la cutremure.

ehiopia

Satul tribului Anuak – Valea Omo, Etiopia

Oamenii Anuak traiesc in partea de nord-vest a vaii Omo si isi construiesc propriile case pentru intreaga familie. In centrul satului macina porumbul in faina si gatesc terci de orez.